Ekonomi

Çin nadir toprak arzını korumak için yeni kurallar belirledi

Çin, nadir toprak malzemelerini güvence altına almak amacıyla, bu temel elementlerin madenciliği, eritilmesi ve ticaretini düzenleyecek bir dizi yönetmelik çıkardı. Devlet Konseyi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bu önlemlerin ulusal güvenlik çıkarlarını korumak ve sektörün kontrollü gelişimini sağlamak için tasarlandığını duyurdu. Elektrikli araç mıknatısları ve tüketici elektroniği dahil olmak üzere çeşitli yüksek teknoloji ürünlerinin üretimi için hayati önem taşıyan nadir toprak elementleri ağırlıklı olarak Çin tarafından üretilmekte olup, ülke küresel rafine üretimin yaklaşık %90’ından sorumludur.

Yeni düzenlemeler, 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere, nadir toprak kaynaklarının devlete ait olduğunu ilan ediyor ve hükümetin sektörün genişlemesini denetleyeceğini belirtiyor. Ayrıca, Devlet Konseyi nadir toprak ürünleri izlenebilirlik bilgi sistemini uygulamaya koyacaktır. Nadir toprak ürünlerinin madenciliği, eritilmesi, ayrıştırılması ve ihracatında yer alan şirketlerin, bu malzemelerin hareketini doğru bir şekilde kaydeden ve bu verileri izlenebilirlik sistemine entegre eden bir ürün akış kayıt sistemi kurmaları gerekecektir.

İlgili Makaleler

Bu düzenlemeler, Çin’in yarı iletken üretiminde önemli olan germanyum ve galyum gibi bazı elementlerin ihracatını kısıtlamaya yönelik önceki adımlarının yanı sıra nadir toprak mıknatıslarının yapımı ve nadir toprakların çıkarılması ve ayrıştırılmasına yönelik teknolojinin ihracatının yasaklanmasını takip etmektedir. Bu kısıtlamalar Çin hükümeti tarafından ulusal güvenlik ve çıkarların korunması için gerekli olarak gerekçelendirildi.

Duyuru, özellikle Avrupa Birliği’nde olmak üzere nadir toprak elementlerine yönelik küresel talebin arttığı bir dönemde geldi. AB, elektrikli araçlarda (EV) ve rüzgar enerjisi teknolojilerinde kullanılan kalıcı mıknatıslardaki uygulamaları nedeniyle nadir toprak elementleri de dahil olmak üzere yeşil geçiş için kritik öneme sahip minerallerin yerli üretimi için iddialı 2030 hedefleri belirlemiştir. Projeksiyonlar, AB’nin nadir toprak elementlerine olan talebinin 2030 yılına kadar altı kat, 2050 yılına kadar ise yedi kat artabileceğini göstermektedir.

Çin’in yeni düzenlemelerinin zamanlaması da dikkat çekicidir zira AB, 4 Temmuz’dan itibaren Çin menşeli elektrikli araçlara geçici gümrük vergisi uygulamaya hazırlanmaktadır. Bu önlem, Avrupa pazarını önemli miktarda devlet sübvansiyonu ile üretilen elektrikli araçların akınına karşı korumayı amaçlamaktadır. Tarifeler henüz uygulamaya konulmamış olsa da, hem Çin hem de AB önerilen tarifelerle ilgili görüşmeler yapma niyetlerini dile getirdiler.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu